Rainham Hall

Permanent and exhibition lighting, 2014-2015.

Following a £2.5 million renovation, the Grade II* listed Rainham Hall in Essex will be home to a changing exhibition programme. Working in close collaboration with the National Trust and Studio Weave, the interpretation project aims to emphasise the ‘everyman’ history of the Hall by giving equal weight to historical residents from all walks of life.

Rainham Hall was built by the sea captain and merchant John Harle and the first exhibition is based on known and imagined ‘facts’ about Harle’s life and times. Subsequent exhibitions will be defined different former residents, who will bring with them furniture, furnishings and a programme of thematically linked events and activities.

Studio Dekka worked with the exhibition and refurbishment design teams to produce permanent and exhibition lighting that is at once sensitive to the historical fabric and atmosphere of the building, yet flexible enough to adapt to the changing requirements of visitors and curatorial staff.

A suite of bespoke permanent and integrated lighting solutions ensure the natural and historic lighting conditions within the house are retained while providing a high-quality, efficient, flexible, and engaging exhibition lighting design.

With Studio Weave for National Trust.

Photography: National Trust / Sophia Schorr-Kon.