Hackney Wick Overground

Railway station and public realm lighting design, 2013-2014.

Hackney Wick is the final stop on the Overground between the city and Stratford, serving as an important transport link within the Olympic fringe. Studio Dekka were commissioned by Muf and Landolt+Brown to develop an integrated public realm and station lighting design concept.

The proposed public realm and station design presents a concourse and public square leading to a new northward street, addressing the current level change using a tunnel beneath the tracks. Exposed concrete and corten reference the industrial heritage of the area and are emphasised through a highly functional station lighting based on simple cylinder and linear luminaires, focused on the horizontal plane to emphasise the mass of the structure and to create deep contrasts within the larger hall. The glazed feature wall – arranged in a hexagonal structure – is illuminated to create a moire effect on both sides.

The public realm design allows for interim and permanent phases. Linear luminaires are integrated vertically into fence posts, dressed with dichroic filters that recall the iridescence of nearby industrial waterways.

With Landolt+Brown and Muf Architecture/Art for London Legacy Development Corporation.